Vaření

Aby se vám cupcaky povedly

Jak upéct oblíbené cupcaky tak, aby byly dobré a měli jste z nich radost? Máme pro vás několik důležitých rad, které se vám budou jistě hodit!

Volba ingrediencí – fantazii se meze nekladou

cupcaky

Základem každého cupcaku je mouka. Hladkou bílou sice nic nezkazíte, ale s doma namíchanou dortovou moukou teprve zazáříte. A jak na ni? Budete potřebovat 50 gramů hladké bílé (alespoň 2 x prosáté) mouky a 14 gramů kukuřičného škrobu. Ještě jednou prosajte a uschovejte do vzduchotěsné nádoby. Stejně tak je tomu s cukrem. Bílý krupicový je prostě klasika. Nebojte se však experimentovat a vyzkoušejte třeba hnědý třtinový, který dodá korpusu jedinečnou karamelovou příchuť. Pro dokonalý výsledek je důležitá také sůl, a to i v případě sladkých receptů. Uvidíte, že právě špetka soli dodá vašim minidortíčkům ten pravý šmrnc. Při volbě mléka si pro jednou odpusťte hlídání štíhlé linie a sáhněte po tom plnotučném. Vyšší obsah tuku se postará nejen o lepší konzistenci těsta korpusů, ale také o vynikající chuť a dostatečnou vláčnost. Můžete vyzkoušet i mléko mandlové, sójové, ovesné nebo kokosové.

Nepoužívejte studené ingredience

Před zpracováním musí mít všechny ingredience pokojovou teplotu. Týká se to především těch, které uchováváte v ledničce, jako jsou vejce, rostlinný tuk Hera máslová příchuť, případně mléko či podmáslí. Nechejte je po vyndání z chladničky všechny 20 minut odpočívat. Pro dokonalý výsledek dopřejte odpočinek v pokojové teplotě i suchým ingrediencím. Aby bylo těsto kompaktní a netvořily se v něm hrudky, je důležité, aby měly všechny ingredience před smícháním stejnou teplotu.

Volba dobrých ingrediencí

cupcaky

Vsaďte na vyzkoušené ingredience. Přípravu cupcakes vám ještě více usnadní rostlinný tuk Hera máslová příchuť, který v sobě snoubí pohodlí rostlinného tuku a vonné máslové aroma. Těsto se díky ní mnohem lépe zpracovává. Báječně se hodí nejen do korpusu, ale díky zvýšenému obsahu tuku také do krémů různých příchutí. Krém z ní připravený je pevný a dobře tvárný.Práce s rostlinným tukem Hera máslová příchuť je navíc opravdu rychlá. Ihned po vyjmutí z lednice se skvěle pojí s dalšími ingrediencemi.

Správné množství

Při přípravě cupcaků je opravdu nutné dbát na přesný poměr jednotlivých surovin. Pořiďte si do kuchyně spolehlivého pomocníka – digitální váhu, která vám pomůže naměřit všechny ingredience s přesností na gramy.

Příprava těsta – rychle a nepřemíchat

Při míchání těsta není nutná síla ani rychlost.  Všechny ingredience byste měli mísit na nejnižší rychlost a jen tak dlouho, dokud se vše nespojí. Naopak rychlost vyžaduje přidávání jednotlivých ingrediencí. Těsto by se nemělo chystat na etapy a rozhodně ho nenechávejte odpočívat v koutě, jinak vám korpusy v troubě správně nevyběhnou.  Prášek do pečiva totiž začne okamžitě pracovat a těžší suroviny začnou klesat dolů.

cupcaky

Předehřátí trouby

S přechozím bodem souvisí i včasné předehřátí trouby. Troubu zapněte v okamžik, kdy začnete s mícháním těsta, aby směs ingrediencí nečekala. Univerzální teplota, kterou nic nezkazíte, je 170 °C.

Nepřeplňte košíčky

Vyvarujte se přeplnění košíčků, jinak vám těsto z formy vyskočí a vzniknou vám nevzhledné košíčky, které se budou jen velmi těžko zdobit. U cupcaků je důležité, aby nejen dobře chutnaly, ale také vypadaly. Nejlepší je plnit košíčky do ¾. Abyste nadávkovali stejné množství těsta do každého otvoru a všechny cupcaky vypadaly stejně, pořiďte si dávkovací kleště na zmrzlinu.

Zeptejte se špejle

Podle univerzálního pravidla se košíčky standardní velikosti pečou 20 minut a mini košíčky 10 minut. A pokud si nejste jistí, zda je korpus dostatečně upečený, zeptejte se špejle. Pokud po zapíchnutí do těsta vyjede suchá, máte hotovo. Obecně pak platí, že je lepší péci o minutu méně, než o minutu déle.

Nechte je vychladnout

Dříve než začnete se zdobením, nechte korpus pořádně vychladnout, jinak se vám krém začne rozpouštět. V této fázi vám skvěle poslouží chladící mřížka – např. ta z trouby. Korpus bude díky ní chladnout postupně a pára se nebude srážet v jeho spodní části.

cupcaky

Nanesení krému

Krém můžete na korpus nanést a rozestřít pomocí cukrářské palety, která připomíná špachtli s kulatým zakončením. Nemáte-li ji zrovna doma, poslouží vám i obyčejný kuchyňský nůž. Pro nanesení krému do různých tvarů použijte cukrářský sáček s cukrářskou špičkou. Vybírat můžete z mnoha vzorů i velikostí. Od růží, mušliček, otevřených či uzavřených hvězdic až po špičky na lístky a ozdobné bordury. Pokud jste začátečníci, rozhodně volte jednoduší tvary, dokud nezískáte ve zdobení cvik.

Krásně nazdobte, jíme také očima..

Posledním, neméně důležitým krokem, je aplikace dekorací. Zdá se vám, že pečení cupcaků je mravenčí práce plná striktních pravidel? Dobrou zprávou je, že v této fázi neexistují žádná nařízení. Popusťte uzdu své fantazii a dozdobte své výtvory cukrářským posypem, lentilkami, oblíbenou laskominou nebo prostě čímkoliv chcete.  Jinou formou zdobení je také potahování marcipánem bez předchozí aplikace krému.

cupcaky

Na stránkách http://www.pecenijeradost.cz/ najdete řadu zajímavých receptů nejen na sladké, ale také na slané cupcaky. Jestli jste propadli jejich kouzlu, rozhodně se inspirujte.

Vyzkoušejtesi to hned na receptech:

   
02.03.2016 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [4] SNÍŽEK [*]

    vypadají lákavě Sml67

    superkarma: 0 02.03.2016, 19:17:41
  2. [3] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 02.03.2016, 18:20:02
  3. avatar
    [2] RenataMor [*]

    Sml16

    superkarma: 0 02.03.2016, 09:48:20
  4. [1] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 02.03.2016, 07:21:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme