Mléko, tolik prospěšné pro vývoj lidského organismu, nepatří obzvláště mezi dospělými k nejoblíbenějším potravinám. Děti by ho ale konzumovat měly, protože je důležitým zdrojem vitamínů, vápníku i bílkovin, které jsou nezbytné pro zdravý růst. Podle průzkumu značky Oreo na téma rodinných rituálů, který se zaměřil na rodiny s dětmi od šesti do dvanácti let, se rodiče v České republice nemusí bát toho, že budou muset své ratolesti do pití mléka nutit. České děti mají mléko rády! Pravidelně a zcela dobrovolně ho pijí děti v 85 % českých rodin.

Pití mléka je u dětí spojováno především se snídaní, ke které patří v 60 % rodin. Tento trend zcela určitě podporuje i rostoucí obliba snídaňových cereálií a müsli, 61 % českých domácností mléko k snídani konzumuje právě s nimi. Více než polovina českých dětí ale stále pije mléko i samotné, čtvrtina si z něho ráda udělá kakao. Mléko je známým prostředkem, který napomáhá dobrému spánku a snadnému usínání. Toho se drží 44 % Čechů a svým dětem mléko ať už samotné, nebo ve formě kakaa, podává právě k večeři a před spaním.

Ve více než třetině domácností se drží rituál odpoledních svačin, které se bez mléka taktéž neobejdou. Kromě cereálií české rodiny mléko nejraději kombinují se sušenkami a s chlebem či jiným pečivem (v obou případech 36 %). Celá třetina Čechů se svými dětmi sušenky či oplatky do mléka namáčí, stejný počet ze sušenek nejprve seškrábe a sní náplň a poté až zbytek sušenky, kterou případně namočí právě v mléce. S mlékem mají podle průzkumu značky Oreo české rodiny spojenou celou řadu dalších rituálů. Jedním z nich je pití mléka z oblíbených hrníčků, které dodržuje 38 % rodin, třetina Čechů s dětmi nezapomene odstranit škraloup a 8 % z nich má konzumaci mléko spojenou i se zábavou a vytváří si mléčné vousy.

O sušenkách Oreo:

Oreo patří k nejpopulárnějším sušenkám na světě. Nejprodávanější sušenkou je celosvětově, jedničkou v prodejích je na trzích v USA, Číně, Venezuele, Portugalsku. Poprvé se začalo vyrábět v New Yorku v roce 1912 v klasické variantě kakaové sušenky s náplní s vanilkovou příchutí. Právě s touto příchutí přišlo na český a slovenský trh v říjnu 2011.  V současnosti se Oreo sušenky vyrábějí v několika variacích ve více než 100 zemích světa. Oreo provází zábavný rituál konzumace, Oreo rituál: Otoč, olízni a omlékuj! Sušenku otočíte, oddělíte, olíznete náplň a omlékujete.

Oreo tento rok v březnu oslaví své 100leté výročí a při této příležitosti se konal také mezinárodní průzkum ve 20 zemích po celém světě, kde hlavním tématem byla rodina, rodinné vztahy a způsoby trávení volného času v současné době.

Recepty Oreo

Oreo koktejl Espresso

Oreo

Čas přípravy: 5 minut
4 porce

Co budete potřebovat:

  • 9 kusů sušenek Oreo
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 lžíce čokoládového sirupu (viz tip šéfcukráře Zbyňka Špačka)
  • 2 hrnky vanilkové zmrzliny
  • 1 lžíce instantního espressa
  • Šlehačka na ozdobení

Příprava:

  1. Nalamte jednu sušenku na drobné kousky a dejte stranou.
  2. Mléko, čokoládový sirup, zmrzlinu, espresso a zbylých 8 sušenek rozmixujte v mixéru do hladka.
  3. Nalijte do sklenic a ozdobte šlehačkou a kousky sušenky.

Tip šéfcukráře Zbyňka Špačka na přípravu čokoládového sirupu:

Co budete potřebovat:

  • 250 g vody
  • 200 g cukru
  • 80 g kakaového prášku

Příprava:

Cukr rozpusťte ve vodě, opatrně přiveďte k varu a vmíchejte kakaový prášek. Pečlivě míchejte do zhoustnutí.

Mléčný koktejl OREO

Oreo

Čas přípravy:10 minut
4 porce

Co budete potřebovat:

  • 4 lžičky čokoládového sirupu
  • 8 kusů sušenek Oreo
  • 1-1/2  hrnku mléka
  • 2 hrnky vanilkové zmrzliny

Příprava:

  1. Do každé skleničky dejte jednu lžičku čokoládového sirupu. Točte se sklenicemi tak, aby se sirup rozlil po celém dnu sklenice i na strany. Nasekejte na drobno 4 Oreo sušenky a ponechte je stranou.
  2. Zbylé čtyři sušenky rozmixujte v mixéru s mlékem a zmrzlinou. Mixujte do hladka.
  3. Rozlijte do připravených sklenic, posypte nasekanými sušenkami. Okamžitě servírujte.

Oreo jahodový-cheesecake koktejl

Oreo

Čas přípravy: 10 minut
5 porcí

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky mléka
  • 2 hrnky jahodové zmrzliny
  • 6 nahrubo nasekaných Oreo sušenek
  • 112 g sýru Philadelphia
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 5 čerstvých jahod

Příprava:

  1. Mléko, zmrzlinu, Oreo sušenky, sýr i vanilku rozmixujte do hladka v mixéru.
  2. Nalijte koktejl do skleniček a ozdobte jahodami.

Čokoládový puding s jahodami a Oreo sušenkami

Oreo

Čas přípravy: 15 minut
4 porce

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky mléka
  • 1 balení instantního čokoládového pudingu
  • 1 hrnek jahod nakrájených na plátky
  • Oreo sušenky na ozdobu
  • Šlehačka na ozdobu

Příprava:

  1. Mléko a směs na puding šlehejte asi dvě minuty, pak nechte 5 minut chladit v ledničce.
  2. Třetinu směsi rozdělte do připravených sklenic, pokryjte vrstvou jahod a na ně dejte opět puding. Nakonec dezert dozdobte šlehačkou a sušenkami Oreo.

Ovocný dort Oreo

Oreo

Čas přípravy: 15 minut
8 porcí

Co budete potřebovat:

  • 320 g sýru Philadelphia
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g šlehačky
  • 3 g plátkové želatiny
  • 50 gstudené vody nebo šťávy z mučenky
  • 1 čokoládový dortový korpus (viz tip šéfcukráře Zbyňka Špačka)
  • 4 Oreo sušenky
  • 2 hrnky čerstvého ovoce
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • 1 balení lesku na ovoce

Příprava:

  1. Za pomoci elektrického mixéru zapnutého na rychlost 1, maximálně 2, vyšlehejte ve střední míse sýr s cukrem do hladka. Pak jemně vmíchejte šlehačku. Jako poslední vmíchejte želatinu rozpuštěnou v mučenkovém koncentrátu s vodou.
  2. Korpus rozřízněte na půlku. Hotovou směs vlijte do spodní poloviny korpusu a rovnoměrně rozetřete. Pak přiložte druhou část korpusu, vložíme do lednice a necháme ztuhnout minimálně 4 hodiny. Poté natřeme povrch meruňkovým džemem a naskládáme čerstvé ovoce. Potřeme leskem, ozdobíme Oreo sušenkami.

Tip šéfcukráře Zbyňka Špačka na přípravu dortového korpusu:

Co budete potřebovat:

  • 225 g bílků
  • 130 g žloutků
  • 225 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g hrubé mouky
  • 70 g kakaového prášku
  • 90 g slunečnicového oleje

Příprava:

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, žloutky zamícháme s olejem. Mouku hladkou, hrubou a kakao smíchejte dohromady a prosejte přes jemné síto. Po vyšlehání bílků do nich postupně přidejte směs žloutků a oleje. Dobře promíchejte a nakonec postupně přimíchejte směs suchých igrediencí. Hmota má být lesklá a stejnorodá. Naplňte ji do dortové formy a pečte v předehřáté troubě při teplotě 160 až 170°C po dobu 45 - 55 minut. 

Reklama