Zdraví

7 x o zdravém a chutném grilování

Grilování se stalo v posledních letech doslova hitem. Lidé grilují na balkonech, terasách, zahradách, v přírodě... Zajímalo nás, jak se taková příprava pokrmů slučuje se zásadami zdravého životního stylu, a proto jsme si o tom povídali s nutriční poradkyní projektu Odlehčeme zeměkouli!® Lenkou Svobodovou

1. celonárodní zábavný a vzdělávací projekt Odlehčeme zeměkouli!® mění životní styl obyvatel České republiky. Účastníci, kteří jsou v něm zdarma registrováni, zhubli k dnešnímu dni více než 1 400 kilogramů. Před sebou mají ještě další měsíce, kdy mohou v rámci projektu snižovat váhu nebo formovat svou postavu.

Existují nějaké zásady správného a zdravého grilování?
Ano, existují. Doporučuji grilovat na kontaktním grilu, aby se případný tuk z masa nedostával přímo do ohně. Pro grilování na kontaktním grilu již není potřeba použít tzv. externí tuk či olej.

grilováníJak často si můžeme z  nutričního hlediska dovolit grilovat? Zejména, pokud se chceme držet zásad zdravé výživy a shodit ještě nějaké to kilo…
Kontaktní grilování patří ke zdravým kulinářským úpravám masa, takže často.

Která masa jsou pro grilování ideální a proč?
Doporučuji masa libová. Dobré je kuřecí maso – zejména prsa,  vepřová panenka či kýta, hovězí svíčková a všechny druhy ryb či mořské plody. Vyhneme se tak přebytečnému tuku.

Můžeme si ke grilovanému steaku opéct i brambory nebo je lepší jen zelenina?
Pokud grilujeme večer a k obědu jsme snědli pokrm s přílohou, doporučuji při redukci váhy podávat ke grilování k masu již pouze zeleninu. Můžeme ji podávat syrovou nebo ji také připravit na kontaktním grilu. Pokud chceme podávat přílohu, pak jsou optimální brambory.

Existuje mnoho druhů grilů – na dřevěné uhlí, plyn, elektřinu… Které z nich jsou z hlediska zdraví nejideálnější?
Volila bych plyn či elektřinu. Ale chápu, že klasika, jako je dřevo nebo uhlí  je prostě stále stylová.

A co různé marinády na maso? Obchody jich nabízí nepřeberné množství. Podle čeho vybírat a čeho si na etiketách všímat?
Nejsem zastáncem komerčních marinád. Jsou plné nezdravých tuků a soli. Případně ještě obsahují ochucovací složky, takže jejich chuť bývá často zesílena přídavkem glutamanu sodného. Ten  není ze zdravotního hlediska vhodný ani pro dospělé, natož pak pro děti.

Pokud už tedy opravdu chceme marinovat (v případě, že nehubneme), je vhodné použít doma připravené jogurtovo - olejové marinády bez zbytečné soli a chemie s přídavkem citronu či limety. Ryby pak není nutné marinovat vůbec. Celé ryby stačí naplnit cibulí, česnekem a případně další zeleninou, použít zelené bylinky, trochu soli a je to.

salvej

Lenka Svobodová nutriční poradkyně projektu Odlehčeme zeměkouli!®

Související články

   
07.08.2012 - Zdraví - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [26] tajnostii [*]

    Grilijeme častoSml22

    superkarma: 0 18.08.2012, 08:21:25
  2. [25] Reni [*]

    U nás doma, také dost grilujeme. Máme pěkné zákoutí pro posezení. Proč to nevyužít? Sml59

    superkarma: 0 07.08.2012, 23:16:27
  3. avatar
    [24] hubajda [*]

    to jsou chute hned bych si dala letos moc negrilujem muz je stale v praci a tak neni kdy a samou me to neba

    superkarma: 0 07.08.2012, 18:49:44
  4. avatar
    [23] vmarta [*]

    báječné...jen kousnout

    superkarma: 0 07.08.2012, 18:24:44
  5. avatar
    [22] daska59 [*]

    Letos to nějak odbýváme. Ale on je celý ten rok nějaký divný ....Sml80

    superkarma: 0 07.08.2012, 17:08:20
  6. [21] step1 [*]

    Manžel sám kdysi udělal gril na dřevěné uhlí. Zahrádku nemáme, tak nám zbývá jen balkón. Sml30

    superkarma: 0 07.08.2012, 15:04:22
  7. [20] Saritka [*]

    Krásně a lákavě to vypadá.Sml30

    superkarma: 0 07.08.2012, 14:58:28
  8. [19] 1021965 [*]

    Nejraději mám grilovanou zeleninu - papriku, cuketu, cibuli.

    superkarma: 0 07.08.2012, 14:41:37
  9. [18] Pilz [*]

    Gril ani zahrádku nemáme,stačí mi ke štěstí opečený buřt a topinka na ohýnku dělaná u našich.A kremžská hořčice......Sml57A přikusovat rajčátka a okurky

    superkarma: 0 07.08.2012, 13:33:06
  10. [17] Trefa [*]

    Trefa:kazdou sobotu grilujeme,a dekuji za rady ktere si tady ctu.a zacinam je vyuzivat.

    superkarma: 0 07.08.2012, 13:26:00
  11. avatar
    [16] saruz [*]

    Grilujeme v létě často, zrovna včera k večeři klobásky se zeleninkou. Sml16

    superkarma: 0 07.08.2012, 12:12:31
  12. avatar
    [15] Žofie [*]

    Ať je grilování zdravé či ne, pro mě prostě k létu patří. Miluji, když je teplý letní večer a posedíme....

    superkarma: 0 07.08.2012, 11:23:35
  13. avatar
    [14] margot [*]

    no nevím, suché maso z grilu, které se musí nahonit omáčkou, aby to lezlo do krku, mi nechutná.

    superkarma: 0 07.08.2012, 11:20:03
  14. [13] zzandaa [*]

    Grilovat jedině na klasickém grilu, žádný plyn, žádná elektřina. Pak to maso nemá tu vůni. A marináda vždycky vlastní!

    superkarma: 0 07.08.2012, 10:05:36
  15. avatar
    [12] ladouch [*]

    Hanula — #11 Je to pravda není nad pořádně opečený buřtík.Sml59Sml59

    superkarma: 0 07.08.2012, 10:03:41
  16. avatar
    [11] Hanula [*]

    Sml16grilování mám ráda, ale nejvíce mi chutná opečný buřt na ohýnku

    1. na komentář reaguje ladouch — #12
    superkarma: 1 07.08.2012, 09:38:58
  17. [10] Roland [*]

    Grilované maso i zeleninu mám ráda.

    superkarma: 0 07.08.2012, 09:32:29
  18. avatar
    [9] LudPa [*]

    Jednou za čas to určitě neuškodí.

    superkarma: 0 07.08.2012, 09:22:50
  19. avatar
    [8] Jindriska8 [*]

    Ražniči u nás při grilování vede.Sml22

    superkarma: 0 07.08.2012, 09:17:58
  20. avatar
    [7] wich [*]

    Momentálně grilujeme na grilu s lávovými kameny na plynový ohřev. A grilujeme často a všechno možné.

    superkarma: 0 07.08.2012, 08:46:55
  21. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Pokud se to umí, je grilování zdravé. Grilujeme často a rádi a to všechny druhy masa i zeleninu.

    superkarma: 0 07.08.2012, 07:49:04
  22. [5] murat [*]

    zdravé to určitě není, aspoň ne klasika, ale o elektrickým už jsem uvažovala

    superkarma: 0 07.08.2012, 07:30:59
  23. [4] lidicka [*]

    Ty špízy vypadají  lákavěSml22

    superkarma: 0 07.08.2012, 07:10:29
  24. avatar
    [3] Kytinkak [*]

    když se griluje myslím, že nikdo nepřemýšlí jestli je to zdravéSml30

    superkarma: 0 07.08.2012, 06:49:04
  25. avatar
    [2] marcela1404 [*]

    Mňam, mňam ..... ač zdravé či nezdravé já se domnívám, že jednou za čas to neuškodí.

    superkarma: 0 07.08.2012, 06:28:34
  26. avatar
    [1] danap [*]

    vypadá to lákavě...

    superkarma: 0 07.08.2012, 06:15:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme