Reklama

Jste pozvané na společenskou událost, kde bude i raut a vy si nejste jisté, co je vhodné a co ne? Máme pro vás pět základních bodů, kterých byste se měly držet v rámci etikety a slušného vychování.

slusne

  • 1. Nabírat si přehnaně plný talíř, ze které jídlo až padá

Není potřeba, abyste si naložily všechno hned v prvním kole. Nejlepší je postupovat pomalu a postupně od studené kuchyně až po dezerty. Navíc budete jíst pomalu a v klidu. Bohužel stále existují lidé, kteří si na jeden talíř rádi dají šunky, sýry, guláš, řízek a na vrch ještě položí dezert, který si pak odloží na stoleček. Takhle tedy ne!

  • 2. Vracet se se svým talířkem zpět k rautu

Ani toto není vhodné. Vždy když se vracíte k rautu, vezměte si nový čistý talíř.

  • 3. Používat příborovou vidličku při nabírání jídla

Používejte vždy překládací příbor, kleště, nebo naběračky k tomu určené a položené u jednotlivých jídel. Pokud někde nástroje chybí, upozorněte obsluhu, nebo kuchaře, aby je doplnila.

dd

  • 4. Nezvedejte to, co vám upadne

Stane se to každému z nás, že občas nešikovně něco shodíme na zem. Pokud byste spadlý salám, šunku, nebo řízek zvedly, kam ho položíte? Možnost odkládání „špinavého“ jídla na rautech není a tudíž nic nezvedejte a pokud můžete, upozorněte obsluhu a ta problém vyřeší za vás a elegantně.

  • 5. Ochutnávejte nová jídla, ale buďte střídmí

Pokud uvidíte na rautu něco, co jste nikdy neochutnaly a netušíte, jestli vám to bude chutnat, naberte si jeden kousek. Plýtvat jídlem není ani hezké a ani slušné. Vždy se přeci můžete vrátit a dát si další porci.

A posledním bodem zůstává - z rautu se nic neodnáší v ubrouscích domů, pokud vám takový „dárek“ na cestu nepřipraví pořadatel!