Novinky

400 až 500 sklenic ročně

K takovým šíleným číslům se v minulosti dostávala čtenářka Lenig. Se zavařováním přestala, když zjistila, že v obchodě stojí zavařeniny pár korun. Ale nastal další obrat, to když si přečetla jejich složení...

Skutečnou vášeň pro zavařování má čtenářka Lenig!


Ahoj do redakce a všem žínkám.

Dnešní téma je opravdu jako pro mne dělané. Je pravda, že poslední roky už tolik nezavařuji, ale dříve jsem tím byla pověstná.

Oboje naše rodiče měli zahrádky a přece jen, pěstování všeho jim šlo dobře, ale nestíhali to sami pro sebe spotřebovat. Ani nechtěli moc zavařovat a mrazáky měli brzy plné. A tak nám za drobnou výpomoc na jejich zahrádkách týden co týden dávali, co sami již nechtěli.

dýně

Zavařovala jsem v jedné sezoně 40-50 sklenic okurek, dalších x sklenic čalamády, salátů, také hrušky, švestky, třešně,  houby a dělala spoustu džemů. Také jsem hodně mrazila, jenže ani mrazáky nejsou nafukovací. Kolem 400 - 500 sklenic v našem sklepě ročně jsem vždy napočítala všeho dohromady. Pamatuji doby, kdy jsem si od rodičů vozila prázdné zavařovačky a sháněla ještě i v paneláku po sousedkách :-)))

Jeden rok, tuším, že to byl 2001 byly stromy obalené jablky a hruškami, rodiče rozdávali po bednách, sousedé nabízeli, ať si přijdeme natrhat, že to padá... kamarádka měla zrovna malého prcka a někde objevila recept na domácí přesnídávky. A tak jsem tento podzim nadělala snad stovku skleniček. Přesnídávky se zahušťovaly pudinkem a byly asi
tak 10x hustější než kupované a u nás to jedli i syn s přítelem. Co jedli, přímo se přesnídávkami cpali. Já jsem je nosila do práce a kolegyně se mi smály, že snad začnu zavařovat i šišky z lesa. Ale přesnídávky jim chutnaly a pokud se pamatuji, tak nejméně dvě z 5 je začaly taky dělat.

džemy

Dcera v tu dobu již studovala v Praze na vysoké a bydleli s přítelem na privátě. Moc jim chutnaly moje džemy, tak jednou o víkendu dovezli kýbl borůvek a já nadělala skleničky borůvkových džemů, většinu jsem jim dala, do Vánoc jim prý stačily :-))). Oni si sami vařili... no a palačinky fakt zvládli. Nee, v neděli, když jeli do Prahy, dostali navařeno a napečeno jak od nás, tak od jeho rodičů, takže si dělali spíš jen snídaně a pak koncem týdne, když dojedli zásoby, museli si ukuchtit. Moc se jim hodily domácí produkty.

Jiný rok bylo hodně ostružin a soused námříkal, že ví, kde jsou obrovské, zahradní, ovšem ve volném prostoru. Druhý den ráno nás tam se synem odvezl a jel někam k rodičům. Když nás po dvou hodinách vyzvedával, měli jsme skoro plný 15.ti litrový kbelík, utržili jsme i nějaká vosí žihadla :-) a taky nám vynadal nějaký pán, že jsme na soukromém pozenku.,Nevadilo, ostružiny nám nesebral a já nadělala asi 40 skleniček džemu. Soused dostal asi 3 za dobrý tip.

leča

Pak nastalo období, kdy v obchodě byly okurky za 18 Kč, džemů bylo na výběr hodně druhů a nejen obyčejné rybízové a pod. A najednou jsem si uvědomila, že už se nevyplatí dělat se s tím doma, kdy spotřeba vody a další náklady na výrobu jedné sklenice jsou hodně vysoké. Tak jsem asi dva tři roky nezavařovala, jen mrazila. Ale potom mi ta domácí výroba začala zase chybět, přece jen domácí je domácí. Vím, co tam dám a že je to opravdu meruňkový, borůvkový nebo jahodový džem nebo marmeláda. (V obchodě pak zjistíte, že výrobek obsahuje 15% čehosi, co má být podobné pravému ovoci. atd).

Také rodiče již neměli síly na pěstování a už nebylo tolik produktů, a tak jsem i začala likvidovat nashromážděné sklenice. Ceny okurek v Liberci byly kolem 35 - 40 Kč za kilo, to se opravdu nevyplatilo, pak jsem se přestěhovala za manželem. Tak říkám, asi 2 nebo tři roky nic domácího nebylo, jen pár skleniček hub.

Jaké bylo moje překvapení, když v mém novém bydlišti první léto (2011) stály okurky na zavařování do dvacky!!!... Neměla jsem práci a chtěla zavařovat, leč, chyběly sklenice. A tak jsem je zase začala skladovat a již vloni jsem zase řádila. Protože jsme měli hory svých rajčat (http://zena-in.cz/clanek/lenig-pestuje-zvlastni-rajcata/kategorie/ctenarske-prispevky), udělala jsem sklenice leča, koupili jsme dýni, tak bylo asi 25 sklenic kompotů, borůvek proti letošku bylo vloni taky dost, takže jsem zase dělala džemy. a jsem spokojená. Moje domácí zavařeniny chutnají i manželovi, tak není co řešit.

Letos to vzhledem k počasí bude asi slabší, ale každá „malá domů“ se počítá.

Pěkný letní den Vám přeje,
Lenig

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 29.7.2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29.7.2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

   
29.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [35] Helena Svatková [*]

    Leničko, bylo to množství jako pro velkoobchod, jsi tedy šikulka. Určitě to bylo i pro rodinu a známé. Máš můj obdiv. Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 06.07.2014, 12:25:02
  2. avatar
    [34] cherinka [*]

    Ty jo! To bychom nesnědli ani v době, kdy jsme doma byli všichni! Já dělám jen jednou za 3 roky jahodový a meruňkový džem, rybízovou a malinovou marmeládu. To vše po 15 sklenicčkách. Jinak nic. Sml80Sml80 Kompoty vůbec, ty nikdo moc nechce. Raději ovoce mrazím. Sml80

    superkarma: 0 29.07.2013, 18:24:55
  3. avatar
    [33] Jindriska8 [*]

    Kompoty už nedělám,ale okurky,papriky,lečo,květák,červenou řepu a houby,to jako příloha u nás nesmí chybět.Sml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 15:16:35
  4. [32] Roland [*]

    To je někdo opravdu mooc pracovitý a šikovný.Sml16 Mě zavařování vůbec nebaví, špatně utahuji víka. Ale konzumace všech těch kompotů, okurek a jiných výpěstků tak to by mi šlo. Moje klasická snídaně je rohlík s máslem a marmeládou (kupovanou). Máte můj obdiv.Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:55:24
  5. avatar
    [31] lenig [*]

    Věrulinka — #28 to je už ale pár let, pak jsem postupně snižovala počet sklenic a vloni, když sečtu leča, dýně a borůvky, tak toho bylo kolem 50. sklenic si myslím...více ne...Sml23

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:49:32

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] sikosa [*]

    teda to jsou ňamky...šikulka

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:29:40
  2. [29] Alla 11 [*]

    V dobách minulých jsem taky tohoto počtu dosahovala, dnes už  kolem 100, více dávám do mrazáku.

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:01:00
  3. avatar
    [28] Věrulinka [*]

    lenig — #26 panečku, takové množství, to bych neměla ani kam uložit Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje lenig — #31
    superkarma: 0 29.07.2013, 13:00:02
  4. avatar
    [27] kuželka [*]

    Taky mám lečo! Aspoň 50 sklenic... hodí se i do omáček k masu apod. Kromě toho zavařuju i samostatně rajčata (bez ničeho, jen namačkaná do sklenice), která se v zimě hodí k masu nebo na pizzu nebo třeba i do salátu - nedělám je rozvařená, ale "tak akorát".

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:59:37
  5. avatar
    [26] lenig [*]

    DCOlga — #25 no rozhodně v zimě, jako když to lečo najdeš, když pak stojí papriky i rajčata majlant...a my teda lečo milujeme....já nejvíce s chlebem Sml59

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #28
    superkarma: 0 29.07.2013, 12:45:36
  6. [25] DCOlga [*]

    Ani v dobách kdy jsem zavařovala hodně a všechno možné, jsem se k tak vysokému číslu neprobojovala. Co si i v dnešní době zavařuji, tak jsou okurky a hlavně lečo. Ta napůl voda, co vydávají za lečo, je k ničemu. Takže i když jsou dražší rajčata a paprika, stejně si je udělám. Zase až takovou spotřebu nemáme, aby nás to finančně zruinovalo.

    1. na komentář reaguje lenig — #26
    superkarma: 0 29.07.2013, 12:36:19
  7. avatar
    [24] lenig [*]

    Kahomar — #22 zrovna plánujeme, zda o víkendu pojedeme...ale to vy jste stejně na chatě Sml68

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:22:49
  8. [23] Klára Křížová [*]

    To si vůbec nedovedu představit! Hlavne - kdo by to pak snědl.... měla bych strach, ze to musím snís já...Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:20:16
  9. avatar
    [22] Kahomar [*]

    lenig — #18 tak doražte na návštěvu, mám mraky volných zavařovaček a minimálně jahodových džemů a různých kompotů také dostatek

    1. na komentář reaguje lenig — #24
    superkarma: 0 29.07.2013, 12:13:16
  10. [21] Rikina [*]

      500 sklenic čehokoliv si radši ani nepředstavuju. V dobách, kdy jsem něco takového provozovala, zabraly skleničky jednu malou polici ve špajzu, a pochybuju, že se jich tam vešlo víc jak 15. Sml80 I to bylo moc, a obvykle jsem nakonec něco vyhodila, co už tam strašilo léta a nikdo to nechtěl.

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:12:51
  11. avatar
    [20] Kahomar [*]

    denkas — #16 no tak koukám, že nejsem sama, kde by se sice zavařovalo, ale chybí pak ti, kdo by to jedli a to nás je vcelku jako psů....ale rodiče (mamka) také zavařuje o 106, takže nehrozí snad, že by si ode mne něco vzali...a při ceně cukru to prostě nemá smysl

    superkarma: 1 29.07.2013, 12:11:52
  12. avatar
    [19] kobližka [*]

    denkas — #16 Máš pravdu,dneska je čerstvého dost,taky jsem toho už nechala.Když si představím,kolik toho cukru v kompotech sež*ru,raději čerstvé.Holt to nemusím mít celý rok.Energie se pořád zvyšují,suroviny také a pokud nejsi samozásobitelka,nevyplatí se to.

    superkarma: 2 29.07.2013, 12:07:30
  13. avatar
    [18] lenig [*]

    denkas — #16 ty vydržely většinou do Vánoc...Sml68 já dětem hubovala, že s 30ti džemy nevyšly déle, ale sami jsme na tom s okurkami byli stejně.... přítel snědl i 2-3 týdně...Sml80 jedl je snad i ke chlebu s medem Sml30Sml30Sml30

    teď s manželem nám vydrží sklenice tak na dva tří týdnySml67

    1. na komentář reaguje Kahomar — #22
    superkarma: 0 29.07.2013, 12:06:19
  14. avatar
    [17] denkas [*]

    To lečo bych brala,to hodně používámSml22

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:06:11
  15. avatar
    [16] denkas [*]

    50sklenic okurek? To bysme měli nejmín na 10 let! A 40 sklenic džemu,to bymse měli na 40 letSml30Sml30U nás to prostě nejedeSml80Koupím nějakou čalamádu ,otevřu ,sní se tak půl a to ještě já , marmeládu máme rok,pak zbytek vyhodim,a už ani o okurky nikdo nestojí-jen já si vemu.A kompoty,to je to samý

    1. na komentář reaguje lenig — #18
    2. na komentář reaguje kobližka — #19
    3. na komentář reaguje Kahomar — #20
    superkarma: 0 29.07.2013, 12:04:23
  16. avatar
    [15] Kytinkak [*]

    hezká velkovýrobna Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:04:13
  17. avatar
    [14] lenig [*]

    datura — #9 mám jen dvoušuplíkový mrazák, je stále plný něčím jiným (masem třeba), ale na ovoce není místo Sml80

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:03:52
  18. avatar
    [13] lenig [*]

    Kahomar — #8 mám, vždyť víš, z loňska zbyl poslední borůvkový džemík, ten tu schovávám a 2 sklenice dýní, jinak jsme to vymetli a to jsme ještě něco dostali tak porůznu....

    no a nakonec mám manžel pravdu, proč to dělat, když se to vyhazuje, škoda, že jsi daleko Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:03:13
  19. avatar
    [12] lenig [*]

    vmarta — #5 žila jsem se synem a přítelem, dcera se svým přítelem byla v Praze, snědlo se to...a rodičům jsem za jejihc produtky vozila hotové zavařeniny..Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:00:25
  20. [11] slavuska [*]

    tyjo, krásné, já jsme ráda za pár skleničekSml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:00:08
  21. avatar
    [10] Hanula [*]

    Sml16to už je pěkná velkovýrobaSml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 12:00:04
  22. avatar
    [9] datura [*]

    zavařovala jsem hodně, teď už si ovoce raději zamrazím Sml16

    1. na komentář reaguje lenig — #14
    superkarma: 0 29.07.2013, 11:53:34
  23. avatar
    [8] Kahomar [*]

    no pěkné, ale hlavně, když jsi na to měla a máš ty konzumenty.

    Zavařování jako takové mi nevadí, i jsem to dělávala ráda, ale když to pak člověk po deseti letech vyhazoval, tak mě to dokonale otrávilo. Teď již opravdu dělám v omezené míře a i to se mi v regálech nějak kupí...Sml80

    Velké děti jsou z domu, dcera už dobré 4 roky zavařuje sama a nejmladší, ten to vůbec nejí, ale absolutně vůbec. Palačinky, lívance zásadně suché, nakládaná okrurka, čalamáda, zelí..to by ho přetrhlo. Muž o to také 2x nestojí a já, když si sobě otevřu skleničku, tak sním trošku a zbylé po čase plesnivé či zkvašené vyhazuji..Takže okurky povětšinou rozdávám a manžel pak akorát hartusí, že proč se s tím vlastně dělám Sml80

    1. na komentář reaguje lenig — #13
    superkarma: 0 29.07.2013, 11:50:12
  24. [7] Violeta [*]

    Sml69Klobouk dolů před takovým množstvím. A také takovou úrodou a trpělivostí.

    superkarma: 0 29.07.2013, 11:46:24
  25. avatar
    [6] emkop [*]

    Kompoty nejím vůbec,jen salátySml23

    superkarma: 0 29.07.2013, 11:46:16
  26. avatar
    [5] vmarta [*]

    tolik?? jeje to by ani u nás nemněl kto skonzumovat Sml30

    1. na komentář reaguje lenig — #12
    superkarma: 0 29.07.2013, 11:44:54
  27. avatar
    [4] Linde [*]

    to máš můj obdiv Sml79. Já nikdy nic ještě nezavařila, vše spotřebováváme buď čerstvé, nebo mražené. PS: a máme doma proto 3 mražáky Sml26

    superkarma: 1 29.07.2013, 11:41:50
  28. avatar
    [3] marde [*]

    Také zavařuji ve velkémSml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 11:41:22
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    páni, to už je profesionálka!Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 11:38:38
  30. avatar
    [1] kobližka [*]

    Taky jsem zavařovala,ale tohle je už diagnóza Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 11:33:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme