Vaření

3. adventní neděle. Upečte si s přáteli Vánoce.

třetí adventní neděle

Vánoce by měly být svátky plné klidu, rodinné pohody a setkávání s přáteli. Zkuste si je letos udělat přesně takové. Naleštěná okna nikoho nezajímají. Raději pozvěte do kuchyně děti, jejich kamarády a své dospělé přátele, rodinu. Připravte těsta, upečte cukroví, které potom společně nazdobíte a spravedlivě rozdělíte.

Dělá to takhle řada lidí, které znám. Sejdou se tedy většinou ženy, někdy se přidají i děti. Často o víkendu, protože přes týden nemá nikdo moc čas. Otevřou si lahev vína, uvaří svařák, pustí nějakou hezkou hudbu a pustí se do pečení.

Někdo přinese už hotové těsto, jiná těsta se připraví až na místě. Trouba se nezastaví, robot se nezastaví a většinou se také nezastaví ženské pusy. Vždyť je potřeba probrat jaké dárky už jsou nakoupené (v případě, že se kolem nepohybují děti), jestli už je doma naklizeno, do jaké barvy letos naladit výzdobu a jestli se letos zase pustíme do stejného kapra a tradičního bramborového salátu.

Dopředu raději udělejte poradu po telefonu nebo Facebooku (nebo jedna schůzka u kávy na plánování?), abyste měli opravdu pestrý výběr cukroví a ne sedmkrát linecké.

Přesně takhle by totiž měly předvánoční přípravy vypadat. Jestli vás neláká společnost kamarádek, vezměte si k práci aspoň děti. Jsou to vděční a šikovní pomocníci. Navíc je něco naučíte. Není nutné mít upečené hromady cukroví. Stačí, aby každý člen rodiny měl na talíři to své oblíbené.

U nás jsou to každoročně vanilkové rohlíčky, linecké, krémové košíčky (ty se snažím dělat pokaždé trochu jiné), jakékoliv karamelové cukroví, čokoládové lanýžky. To je plán, který se rok od roku rozšiřuje, protože peču, aby bylo o čem psát, a přece to nevyhodíme :-))

vánoční pečení

Letos budu rozhodně péct kokosky. Ty se mi nikdy nepovedly tak krásné jako při naší akci se čtenářkami, v Chefparade. Tady jsme připravovaly 15 dávek lineckého, aby si každá mohla odnést to své domů. Co se zbylou hromadou bílků? Upekly jsme tedy kokosky.

Přísahám, nejlepší jaké jsem kdy jedla. Nemáte-li tedy ten svůj nejlepší kokoskový recept, využijte ten, který jsme vyzkoušeli za vás.

Kokosky

  • 34 dkg moučkového cukru
  • 4 bílky (12 dkg) 1 lžíce octa
  • 14 dkg kokosu
  • 10 dkg polohrubé mouky

Bílky vyšlehejte a postupně přisypávejte cukr. Stále šlehejte, až hmota zbělá. Přidejte ocet a dále šlehejte až je sníh krásně tuhý.

Odstavte z páry a přimíchejte mouku a kokos. Sáčkem s ozdobným koncem vytlačte na plech s pečícím papírem malé kopečky se špičkou. Připravte si všechny plechy a postupně je pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, asi 20 minut.

Může se stát, že větší kokosky budete péct trochu déle. Až je vyndáte z trouby, nechejte je asi pět minut na plechu a až potom odlepujte.

Kokosky křupou, ale nejpozději druhý den jsou měkké.

Jak pečete cukroví vy? Raději v klidu sama doma nebo ve společnosti kamarádek a dětí?

Krásné Vánoce přeje Elly.

Čtěte také

   
11.12.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [11] cicinka [*]

    Uffff to jsem ráda, že ta pára není nutná.

    Měla bych zvídavý dotaz....jak dlouho před vánoci je nejlepší plnit košíčky? Mám obavu, že by se event. mohl krém zkazit. děkuju

    superkarma: 0 11.12.2015, 17:37:11
  2. [10] zanndy [*]

    Kokosky - při tomto slovu si vždy vzpomenu na babičku, pekla je výborné. A taktéž patří mezi mé oblíbené cukroví. :)

    superkarma: 0 11.12.2015, 17:21:02
  3. [9] slávenka [*]

    slávenka — #8 I od Elly si tisknu recept, díky.

    superkarma: 0 11.12.2015, 16:42:26
  4. [8] slávenka [*]

    gerda — #4 díky paní Gerdo za recept od Kominice, vyzkouším.

    1. na komentář reaguje slávenka — #9
    superkarma: 0 11.12.2015, 16:40:16
  5. [7] Rikina [*]

    Sml80 Pečte si co chcete, já jedu na vejlet. Popsaný babinec bych vydržela maximálně tak dvacet minut, než bych skočila z okna, a jestli přesně takhle mají předvánoční přípravy vypadat, to je věc názoru, ten můj se znatelně odlišuje. Sml57

    superkarma: 0 11.12.2015, 13:30:20
  6. [6] bobani [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 11.12.2015, 11:15:31
  7. avatar
    [5] elly [*]

    Kadla — #3My jsme na akci se čtenářkami šlehali bez páry a kokosky byly úžasné.

    superkarma: 0 11.12.2015, 11:02:48
  8. avatar
    [4] gerda [*]

    Kadla — #3Musí, aby to bylo křehké a pěnové. Já od tohoto postupu upustila a dělávám kokosky od Kominice - vzpomínáte na ni? Jsou jednoduché a udělají se normálně v míse, ručně a rychle.

    Kokosky od kominice, "jež kolemjdoucí tahají za frňák"

    Potřebujete: 100 g kokosu, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžičku másla (klasické máslo, ne margarín)

    Postup: Všechno smícháme dohromady, pomocí dvou lžiček děláme bochánky a klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme při 180 °C dozlatova.

    Já tvaruju tak, že nabírám masu do odpeckovače - to je taková mininaběračka, jako když se kdysi nabíraly kopečky zmrzliny. Odpeckovač namočím do vody (těsto se pak na ně nelepí a dobře se vyklopí), naberu těsto, otřu o bok mísy a vyklopím na pečící papír. Dávka je na 1 plech, dělávám ze dvou, jdou velice na odbyt. Prověřený snadný recept, doporučuju, stačí pouze smíchat dohromady a pak klást na plech.

    1. na komentář reaguje slávenka — #8
    superkarma: 0 11.12.2015, 09:32:58
  9. avatar
    [3] Kadla [*]

    Elly, a musí se to teda šlehat nad parou?

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    2. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 11.12.2015, 09:08:53
  10. avatar
    [2] Kadla [*]

    Jé, díky.. já zrovna přemýšlela, že o víkendu kokosky udělám..

    superkarma: 0 11.12.2015, 09:08:15
  11. avatar
    [1] Eliana [*]

    To bych chtěla zkusit, ale zatím se mi to bílkové vždycky jako nadejchá v troubě a pak vnitřek spadne, takže je to jak prázdný domečekSml24

    superkarma: 0 11.12.2015, 07:19:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme