Vaření

2. adventní neděle – hřejivé svařené víno

Svařené víno patří ke každoročním zimním radostem. Ale určitě ne to, které koupíte u stánků na vánočních trzích. Tam totiž můžete často narazit na svařák nedobrý a ne úplně poctivý. Spolehněte se raději na vlastní kuchyni a víno si svařte v teple domova.

karamelový sirup do svařáku

V neděli si zapálíme už druhou svíčku na adventním věnci nebo svícnu. Čas letí a vy možná máte pocit, že chcete ještě stihnout umýt okna a dokončit dokonalý úklid celého domova. I když uklízíte průběžně a doma to nevypadá nejhůř, stejně máte pocit, že by to mohlo být ještě lepší.

Krásně to vyřešila moje kamarádka Lenka, která se konečně odhodlala objednat si paní na úklid, která jí za pár stovek umyla všechna okna, všude hloubkově vysála, utřela podlahy, dokonale zbavila dům prachu. Lenka si tak v klidu mohla v neděli doladit vánoční výzdobu a má radost. Možná to stojí za úvahu a za malou investici.

Já už mám skoro uklizeno a dozdobeno, začínám se dívat po vánočním stromečku a těším se, že si v neděli, u zapalování svíčky, uvařím výbornou kávu se šlehačkou a domácím perníkovým kořením. To je taky úžasná vůně a chuť vánoc.

svařené víno

O adventu mluví hezky i moje další kamarádka, autorka mnoha kuchařek Jana Florentýna Zatloukalová.

„Advent je doba čekání, která si žádá krásné vůně, sladké chuti a blízkost lidí (ne nutně v předvánoční strkanici u pokladny). Z čehož logicky vyplývá, že svařené víno je absolutní předvánoční nezbytnost. Každý rok proto začínám předvánoční práce v kuchyni stejně: sirupem na svařené víno.

Sirupem domácím, z karamelu, směsi čtyř druhů koření a kůry z citrusů. Dobré svařené víno se totiž nesmí vařit, což je v přímém rozporu s požadavkem, aby se v něm dostatečně vyluhovala chuť koření a dalších přísad. Proto si na svařené víno vždy nejprve připravím rozvar ze zkaramelizovaného cukru, ve kterém povařím a nechám odležet koření. Když pak dostanu chuť na svařené víno, jen zahřeju přiměřené množství vína, dochutím sirupem a můžu rovnou podávat.

Sirup bez problému vydrží na tmavém místě až do Vánoc nebo ještě déle, a pokud ne, anebo pokud vám ho začnou upíjet sousedi a známí, až se věhlas vašeho svařáku rozkřikne, není problém během pár minut další dávku přidělat. Nelekněte se proto uvedeného množství, které uvádím v receptu. Pokud mi snad nevěříte, že to je vážně ten nejlepší svařák v okolí, anebo se necítíte na práci s takovým množstvím do karamelova rozpáleného cukru (a to je jen dobře, v blízkosti karmelu byste se nikdy neměli cítit bezpečně), neváhejte si množství přepočítat třeba jen na desetinu požadovaných hmotností.

Podstatné je, že si letošní Vánoce začnete užívat už dnes.“

Kuchařka pro dceru

Sirup na svařené víno

  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • 25 g badyánu
  • 20 g hřebíčku
  • 30 g skořice (celé)
  • 10 g nové koření
  • Kůra z 1 citronu
  • Kůra z 1 pomeranče

Cukr v co největším hrnci, který najdete, nasucho zkaramelizujete dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.

Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.

Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.

Krásný advent přeje Elly.

Čtěte také

Domácí perníkové koření
Tip na vánoční dárek: Snídaně u Florentýny a její jablkový koláč
Vánoční punč
Jak udělat: Karamelové víno s ovocem

   
05.12.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [11] monkee [*]

    Rikina — #10 Já jsem skořicová a perníková (bábaSml32), užívám si chuť i vůni.

    superkarma: 0 06.12.2014, 13:10:20
  2. [10] Rikina [*]

    monkee — #9 Asi jako burčák patří k vinobraní, a zbytek roku ho nepiju, tak pro mě svařák patří k vánočním jarmarkům. A pak ještě na horách k lyžovačce, ať už na běžkách, nebo na sjezdovce. Jindy mi celkem nijak nechybí a doma si ho nedělám, to už musí být výjimka. Doma si spíš udělám grog, když už bych chtěla horký nápoj... což samozřejmě není dogma a kdokoli si může doma svobodně dělat svařák dle chuti, to já přece nikomu zbraňovat nebudu. Sml16

    1. na komentář reaguje monkee — #11
    superkarma: 0 06.12.2014, 00:12:51
  3. avatar
    [9] monkee [*]

    Rikina — #8 Když skončí čas vánoční, tak už ven na procházky nechodíš? A když tak venku pěkně promrznu, jak se potom těším právě na ten svařák podle vlastní chuti. Než se převlíknu, rozvařené koření už bublá v hrnci a jen se zalije vínem a dosladí podle chuti. A kolik si ho navaříme, tolik si aj vypijeme.Sml54

    1. na komentář reaguje Rikina — #10
    superkarma: 0 05.12.2014, 20:01:20
  4. [8] Rikina [*]

    No ale - doma si budu dělat svařák? Proč? Sml80 Doma je teplo, tam můžu pít víno normálně. Sml57 Svařák je potřebný právě venku, na zahřátí, a když mi u stánku nechutná, tak jim to řeknu, aby se polepšili. Eventuálně si nechám poradit od někoho, kdo už svařák v ruce třímá, jestli je to dobrý a mám si pro něj jít taky.

    1. na komentář reaguje monkee — #9
    superkarma: 0 05.12.2014, 15:49:25
  5. avatar
    [7] Dása [*]

    Svářím cukr ve vodě s kořením těsně před přípravou svařáku, ale tento sirup taky není špatný nápadSml67 takto připravený svařák má mnohem lepší chuťSml22

    superkarma: 0 05.12.2014, 08:53:06
  6. avatar
    [6] luneta [*]

    Naši se jednou o vánocích opili tak,že jsme pak nemohli na půlnoční.Od té doby mi pití o Vánocích vadí.Maximálně přípitek u večeře

    superkarma: 0 05.12.2014, 08:27:12
  7. avatar
    [5] buldok [*]

    Svařené víno piju ráda o vánocích.

    superkarma: 0 05.12.2014, 07:22:23
  8. avatar
    [4] kaba [*]

    dobrý recept a inspirace na dobrý dáreček pod stromeček, díky Sml67

    superkarma: 0 05.12.2014, 07:13:28
  9. [3] prototype [*]

    Recept se v této době moc hodí Sml67

    superkarma: 0 05.12.2014, 07:08:59
  10. avatar
    [2] rendvo [*]

    víno mám ráda, ale raději ve studeném stylu Sml30

    superkarma: 0 05.12.2014, 01:22:22
  11. avatar
    [1] Myskdalen [*]

    Víno určitě nebude chybět !

    superkarma: 0 05.12.2014, 00:23:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme